Zoeken in deze blog

15 januari 2013

De Flexitariër is een koorts in de geest met een eeuwigdurende herinnering

foto copyright Andrei Tchernikov foodstyling & recept Fiona Ivanov

Superfoods - Superhesters
veganistische supersnack, ca. 50 stuks

75 g boterbonen of limabonen grote witte bonen, toko)
25 g havermoutvlokken
25 gepelde amandelen
2 tl chiazaadjes (natuurwinkel)
1 tl gebroken lijnzaad
1 tl spirulinapoeder (natuurwinkel)
3 g verse gemberwortel
1 tl citroensap
1 el walnootolie

Week de boterbonen 8-12 uur in een ruime hoeveelheid water. Gooi het weekwater weg en breng de bonen, zonder zout, met ruim, vers water aan de kook. Laat de bonen, met de deksel op de pan, 1,5 uur koken tot ze boterzacht zijn geworden, voeg eventueel de laatste 15 minuten een kleine hoeveelheid zout toe. Rooster de havermoutvlokken in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren, laat op een bord afkoelen. Rooster de amandelen goudbruin in een droge koekenpan en laat ook deze op een bord afkoelen. Maal de afgekoelde amandelen fijn in een vijzel of keukenmachine (of stop ze in een zak en sla erop met een hamer). Giet de boterbonen af, bewaar wat kookvocht. Plet de zeer zacht gekookte boterbonen fijn met een vork, doe in een schaal en voeg de havermout, amandel, chiazaadjes, lijnzaad en spirulinapoeder erbij en meng het geheel. Pers de gember uit in een knoflookpers boven het bonenmengsel, breng het geheel op smaak met citroensap en walnootolie, eventueel met wat zout. Kneed de massa nu met schone(!) handen goed door en draai er piepkleine balletjes van, met een doorsnede van 3-4 mm. Laat ze in de koelkast opstijven en serveer ze bij ijskoude oude jenever.

Opgedragen aan Hester Vlamings

Met dank aan Eleanor Caithleen

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen