Zoeken in deze blog

16 september 2011

Schipholgans uit de snelkookpan

foto Andrei Tchernikov
foodstyling & recept Fiona Ivanov 
foto Andrei Tchernikov
foodstyling & recept Fiona Ivanov 
foto Andrei Tchernikov
foodstyling & recept Fiona Ivanov 

Gemarineerde Schipholgans uit de snelkookpan
flexitarisch hoofdgerecht, 4 personen

4 dijpoten van de Schipholgans (wilde gans, poelier)
250 ml rode volle wijn
enkele blaadjes (verse) laurier
enkele gepelde tenen knoflook
1 tl peperkorrels
1 tl honing
4-6 el boter of ganzenvet
2 uien, in ringen
150 g wortel, in plakjes
enkele stengels bleekselderij, gesneden
4 el crème fraîche

snelkookpan*

Leg de ganzepoten in een grote schaal en schenk de wijn erbij. Voeg laurier, knoflook, peperkorrels, honing en zout naar smaak toe en laat 3-4 uur marineren, keer de poten enkele malen om zodat alles enige tijd in de marinade ligt. Neem de poten uit de marinade en dep ze goed droog. Verhit de boter of ganzenvet in de snelkookpan. Bak één voor één de ganzepoten, voeg eventueel extra boter toe. Voeg de uiringen, wortel en bleekselderij, crème fraîche en marinadevocht toe, draai het deksel dicht op de snelkookpan, breng op druk en laat het vlees in 50 minuten zacht en gaar worden. Lekker met een dikke romige pastinaakpuree.


*Het vlees van de Schipholgans kan oud en taai zijn - immers niet gefokt maar uit de lucht geschoten. De snelkookpan kan het meest weerbarstige vlees aan. Eventueel zou je de Schipholgans 5-7 uur, afgedekt, in de oven bij een lage temperatuur (100 °C) kunnen laten garen. Wanneer het vlees gemakkelijk van het bot loslaat is het eetbaar.

3 opmerkingen:

 1. Dag,

  Wat een smulgerecht. Helemaal in mijn stijl.
  Vraag is wel, waar koop ik die Schipholgans. Heb je een adres.

  Dank en groet,
  Prakkie
  http://prakkie.wordpress.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag,

  Op dit moment moet je voor de Schipholgans bij de poelier zijn of een bevriende jager. Ik ben bezig om het gemakkelijker toegankelijk te maken maar dat zal nog een tijd duren. Woon je in Amsterdam?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ivanov,

  Het is net als met paardenvlees - nu erg actueel - dat het merkwaardig is hoe slecht dit soort producten verkrijgbaar zijn. En iedereen maar plofkip graaien in de Super. Jammer, jammer. Daar is nog een wereld te winnen, ook in de verkrijgbaarheid.

  Nee, ik woon niet in Amsterdam (ligt wel op bereidbare afstand), maar voor goed eten heb ik veel over! Ik verneem graag je suggestie!

  Groet!
  Prakkie
  http://prakkie.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen