Zoeken in deze blog

23 september 2011

Appeltaart met saffraan en dadel

foto Andrei Tchernikov
foodstyling & recept Fiona Ivanov 
Appeltaart met dadels en saffraan
vegetarisch gebak, 8 punten

enkele draadjes saffraan
400 g bloem, gezeefd + 1 el extra en extra om te bestuiven
250 g suiker + 1 el extra
250 g koude boter, in blokjes
1 kg Bramley's seedlings of goudrenetten, in plakjes
100 g gedroogde dadels, ontpit en in stukjes
1 ei, gesplitst
1 el Panko (Japans broodkruim) of 1 verkruimelde beschuit

taartvorm (doorsnede ca. 24 cm), ingevet
keukenmachine

Week de saffraandraadjes in 1 tl gekookt water. Draai de bloem in de keukenmachine met 200 g suiker, de boter, 1 el ijskoud water en 1 mespunt zout kort en snel tot een samenhangend deeg, voeg eventueel een extra lepel water toe als het te droog is. Neem het deeg uit de machine, verpak het in twee delen (een deel mag iets groter zijn) in plastic en laat een half uur rusten. Schep intussen de appel om de saffraan, de rest van de suiker, 1 el bloem en de dadels en laat even staan, schep af en toe om zodat de saffraan overal haar smaak kan afgeven. Rol beide stukken deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap met een doorsneden van respectivievelijk 24 en 27 cm doorsnede.Verwarm de oven voor op 180 °C. Bedek de bodem van de taartvorm met de grootste lap,  bestrijk met het eiwit en bestrooi met de Panko. Schep het appelmengsel op de bodem en druk goed aan. Bedek het appelmengsel met de kleinere deegplak en druk deze vast tegen de opstaande deegrand, maak eventueel met een restje deeg een mooi vormpje voor op het deeg. Bestrijk het deeg met het eigeel en bestrooi met 1 el suiker, pril enkele gaatjes in de bovenkant zodat de stoom kan ontsnappen. Bak de taart in 60 minuten gaar en goudbruin. Lekker met een schep custard.



foto Andrei Tchernikov
foodstyling & recept Fiona Ivanov 


foto Andrei Tchernikov
foodstyling & recept Fiona Ivanov 



foto Andrei Tchernikov
foodstyling & recept Fiona Ivanov 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen