Zoeken in deze blog

15 september 2011

De flexitariër houdt huis II

Foto Andrei Tchernikov

Basisbouillon van groentenschillen
veganistisch

alle schillen en uiteinden van wortels (bv pastinaak), knollen en bladeren die overblijven na het schoonmaken van groenten, uiteraard gewassen!
tamari naar smaak (Japanse sojasaus, natuurwinkel), andere zoute sojasaus mag natuurlijk ook 

Breng de groentenresten, met deksel op de pan, in een dusdanige hoeveelheid water aan de kook dat de groenten net onder staan. Als je een snelkookpan gebruikt hoeft de bouillon slechts 20 minuten te koken om smaakvol te worden, in een gewone pan laat je de bouillon op een laag vuur enige uren trekken (en hoe langer de bouillon trekt, hoe meer smaak). Laat de bouillon even afkoelen en giet dan over in een pan waarin een vergiet hangt. Gooi de schillen weg. Leg een dunne kaasdoek (kun je op de markt kopen), een schone theedoek of enkele laagjes keukenpapier in het vergiet en schenk de bouillon terug in de andere pan zodat de zandkorreltjes eruit gezeefd worden. Herhaal dit proces eventueel als er erg veel vuil in het vergiet achterblijft. Breng de gezeefde bouillon, ditmaal zonder deksel op de pan, opnieuw aan de kook en laat de bouillon tot de helft inkoken, breng na het inkoken op smaak met tamari en laat dan nog eens 10 minuten koken. Schenk de bouillon in schone jampotten, laat de potten op hun kop afkoelen zodat ook de bacterien op het deksel door de hete soep gedood worden. De bouillon zo in de koelkast 2-3 maanden houdbaar. Geschikt als basis voor sauzen en soepen.

Foto Andrei Tchernikov

Foto Andrei Tchernikov

Geen opmerkingen:

Een reactie posten