Zoeken in deze blog

15 december 2011

Linzenkroket met prei en citroen

foto Andrei Tchernikov
foodstyling & recept Fiona Ivanov 
Linzenkroket met prei en citroen
flexitarische snack, voor ca. 10 stuks (klein)

30 g boter
150 g prei, in ringetjes
35 g bloem, gezeefd + extra om kroket in te wentelen
250 ml kippenbouillon
200 g (in bouillon) gekookte le Puy linzen
1 tl geraspte citroenschil
1 el mosterd

1 ei, losgeklopt
5 el paneermeel (liefst Panko, Japanse broodkruim, toko)
olie om te frituren

Verhit de boter en fruit hierin de preiringen. Strooi de bloem erover en schenk scheut voor scheut de bouillon erbij, voeg de volgende scheut pas toe nadat de vorige volledig door het preimengsel is opgenomen. Roer de linzen erdoor, breng op smaak met citroenschil, mosterd, evt. zout en versgemalen peper. Laat het mengsel in de koelkast opstijven, liefst 24 uur. Zet drie diepe borden klaar, één met bloem, één met ei en één met paneermeel. Vorm 10 kroketjes van het linzenmengsel en wentel ze achtereenvolgens door bloem, ei en paneermeel. Herhaal dit proces, zorg dat het mengsel volledig omringd is door een korst anders barsten ze tijdens het frituren. Verhit de frituurolie tot 180 °C. Bak de kroketten in kleine porties in 3-4 minuten goudbruin, laat op keukenpapier uitlekken. Lekker met fijngesneden peterselie en mosterd.

Met dank aan de onvergetelijke linzenkroketmeester Koen van Brunschot.
Klik hier voor meer flexitarische recepten.
Click here for flexitarian recipes in English.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen