Zoeken in deze blog

14 november 2012

Quiche met kastanjechampignons, knoflook en platte peterselie

foto copyright Andrei Tchernikov foodstyling & recept Fiona Ivanov

Quiche met kastanjechampignons, knoflook en platte peterselie
vegetarisch lunchgerecht, 6 punten

5 eieren
175 g bloem, gezeefd + bloem om te bestuiven

100 g boter, in blokjes + 15 g


400 g kastanjechampignons, schoongemaakt en in grove stukken
1 teentje knoflook, geperst
1 el tamari (sojasaus)
100 ml room
100 g geraspte oude kaas
1 bosje platte peterselie, fijngesneden

keukenmachine
plasticfolie
deegroller
bakpapier
quichevorm (24 cm), ingevet
bakknikkers of gedroogde peulvruchten (blinde vulling)

Splits 1 ei in een eidooier en eiwit. Meng de eidooier met 1 el ijskoud water. Meng in de keukenmachine  de bloem met 100 g van de boter in blokjes en een mespunt zout tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt en er geen boterblokjes meer te zien zijn. Voeg het eidooiermengsel toe en laat de machine nog even draaien tot het een deegbal vormt in de kom. Je kunt de boterblokjes ook met 2 messen in de bloem snijden tot de boter zich vermengt met de bloem maar dat is veel meer werk. Neem het deeg uit de machine, verpak het in plastic en laat het 30 minuten in de koelkast rusten. Verhit de rest van de boter in een grote koekenpan en bak hierin de champignons goudbruin, breng op smaak met knoflook, tamari en versgemalen peper naar smaak. Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem. Rol het deeg uit, draai het deeg steeds na een paar keer rollen tot het een doorsnede van ca. 28 cm heeft. Rol het deeg over de deegroller (hierdoor kan het deeg makkelijker verplaatst worden) en leg het op de quichevorm. Druk het deeg in de vorm en verwijder het overhangende deeg. Laat het deeg in de vorm 20 minuten koelen in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C. Beleg het gekoelde deeg met bakpapier en de blinde vulling en bak dit 15 minuten in de oven. Neem uit de oven, verwijder blinde vulling en bakpapier en bak het deeg nog 10 minuten, tot de bodem lichtbruin is geworden. Neem de bodem uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 °C. Meng de room met de kaas, de eieren en het overgebleven eiwit en de peterselie en schenk de romige vulling over de bodem. Verdeel de champignons erover en bak het geheel 25 minuten tot de vulling gestold is. Laat de quiche enigszins afkoelen alvorens uit de vorm te nemen en in punten te snijden.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen