Zoeken in deze blog

23 augustus 2011

Pompoen met gerookte knoflook, Oost-Indische kers en sesam



foto Andrei Tchernikov
foodstyling & recept Fiona Ivanov



foto Andrei Tchernikov
Pompoen met gerookte knoflook, Oost-Indische kers en sesam
veganistisch hoofdgerecht, 4 personen

300 g zilvervliesrijst (liefst rondkorrelig, verkrijgbaar in natuurwinkels)
1 pompoen, gewassen
3-4 el olijfolie
1 el korianderzaadjes
75 g sesamzaad
1 sinaasappel, schoongeboend
1 teentje gerookte knoflook
3 el tamari (of Japanse sojasaus)
blaadjes, zaadjes en bloemen van enkele takjes Oost-vIndische kers

vijzel

Week de rijst enkele uren in koud water (het hoeft niet, het verkort enkel het kookproces en bespaart daarmee energie). Snijd boven- en onderkant van de pompoen en zet rechtop een werkvlak. Snijd met een groot mes de pompoen in 8 of 10 stukken. Verwijder de zaadjes (liever niet weggooien, kan gebruikt worden om volgend jaar pompoenen te kweken) en snijd de pompoen (incl. schil) in stukken met een dikte van enkele millimeters. Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak de pompoen en korianderzaad en zout naar smaak met de deksel op de pan en op halfhoog vuur in 20 minuten gaar, schud de pan enkele malen maar haal het deksel er niet af. Kook intussen de rijst in ongeveer 20 minuten gaar. Rooster in een droge koekenpan het sesamzaad goudbruin. Houd 2 el sesamzaad achter voor garnering, wrijf de rest met de knoflookteen fijn in de vijzel. Rasp de schil van de sinaasappel, pers de vrucht uit en roer samen met de tamari toe door het gemalen sesamzaad tot een sausje. Serveer de pompoen en de rijst met de blaadjes, zaadjes en bloemen van de Oost-Indische kers en de knoflook-sesamsaus. Bestrooi met de rest van het sesamzaad.









Foto © Andrei Tchernikov






Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen