Zoeken in deze blog

12 juni 2011

In zeezout gepofte biet

foto Andrei Tchernikov
foodstyling & recept Fiona Ivanov


In zeezout gepofte biet
hoofdgerecht, 4 personen


1200 g rode bieten (liefst ter grootte van een ei)
2-3 kilo grof zeezout
3 el koolzaadolie culinair (heeft botersmaak die opvallend goed bij biet past, maar een grassige olijfolie mag natuurlijk ook)
2 el kappertjes
1 ui, in flinterdunne ringen
enkele takjes groen, bv dille of waterkers
4 haringen

Verwarm de oven voor op 170 graden. Schrob de bieten helemaal schoon en droog ze daarna. Doe het zeezout over in een ovenschaal en begraaf hierin de schoongeboende bieten. Laat de bieten 90 minuten garen. Laat afkoelen, neem ze uit het zout en wrijf de schil en het overtollige zout eraf. Snijd de biet in flinterdunne plakken (dit kan eventueel met een kaasschaaf) en meng met de olie, kappertjes, uiringen, groen en versgemalen peper naar smaak. Serveer de haring bij de biet. Gooi het zout niet weg, gebruik het opnieuw of strooi het over gerechten (hoewel het misschien rood is gekleurd is het nog goed bruikbaar). 

Voorbereiden (poffen) 100 minuten
Bereiden 15 minuten

Met dank aan het culiversum van Jeroen van Oijen


foto © Andrei Tchernikov


foto © Andrei Tchernikov






Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen