Zoeken in deze blog

4 december 2012

Gele wortel met zoete geitenkaas, gekarameliseerde sjalot en sesamzaadjes - Kerstrecept voor Landmarkt

photo Andrei Tchernikov /recipe & foodstyling Fiona Ivanov in opdracht van LandmarktVijfhonderd jaar geleden aten we niets anders dan gele wortels. Vooruit, misschien ook wat paarse wortels maar de vertrouwde oranje wortel is pas veel later door kruising ontstaan en heeft ons de gele wortel laten vergeten. Inmiddels zijn de oorspronkelijke wortels weer in opkomst. De gele wortel is wat harder dan de huidige oranje exemplaren, maar als je ze kookt worden ze heerlijk zoet en zacht. Een perfecte combinatie daarom met de geitenkaas, de gekarameliseerde sjalot en de knapperige sesamzaadjes. Een mooi kleine gerechtje om iedereen zin te laten krijgen in de gerechten die komen gaan!

Gele wortel met zoete geitenkaas, gekarameliseerde sjalot en sesamzaadjes vegetarische amuse, 4 personen

1 el olijfolie
2 sjalotjes, in ringen
1 el honing
1 gele wortel, in halve dunne plakken
1/4 sinaasappel, schoongeboend
1 mespunt gemalen komijn
50 g gemarineerde geitenkaas (kaasmakerij van Dorp), verbrokkeld
1 tl sesamzaadjes
enkele blaadjes koriander
enkele dunne plakjes stokbrood

staafmixer
zeef

Voorbereiden:
Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Fruit de sjalotten op laag vuur samen met de honing goudbruin, breng op smaak met zout en versgemalen peper. Kook de wortel in een bodempje water in 15 minuten botergaar. Pers de sinaasappel uit en rasp een mespunt van de schil fijn. Pureer de wortel met de komijn, het sinaasappelsap en de rasp en breng op smaak met zout en versgemalen peper en wrijf de puree daarna door een fijne zeef. Prak de helft van de geitenkaas fijn en schep het door het wortelmengsel. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin.

Bereiden:
Serveer de wortelmousse in een klein schaaltje of glaasje door er een schep wortelpuree in te doen, daarna een klein beetje geitenkaas en garneer tenslotte met de sjalotringen, sesamzaadjes en koriander. Geef er een stukje stokbrood bij om in de wortelpuree te dippen.

Bereidingstijd 30 minuten / 5 minuten

Recept is ontwikkeld in opdracht van de mooiste supermarkt van Nederland Landmarkt en is daar tijdens de kerst in het restaurant of via de webshop te bestellen. Geen opmerkingen:

Een reactie posten